Workshop Werkvormen 80

Al 10 jaar geven we workshops in alle facetten van het vak dagvoorzitter. Al een decennium dragen we bij aan het hoger leggen van de lat en het besef dat het echt een vak is. Al meer dan 4000 mensen werden door ons getraind.
Het begon allemaal met een kleine, bescheiden workshop. Folkert Reith - toen programmamanager van vakvereniging Logeion - herinnert het zich nog precies.

In den beginne… was er thee. Voor Jan-Jaap In der Maur in ieder geval, want ik weet zeker dat ik zelf voor de koffie ben gegaan. We schrijven 2011, ik was net aangetreden als programmamanager bij Logeion, de Nederlandse beroepsorganisatie voor communicatie. En Jan-Jaap was aan het starten met Dagvoorzitter.nl.
Overtuigd als hij was dat dagvoorzitter zijn een vak is wilde hij een verschil gaan maken en kwam hij bij mij pitchen: geen bureau van ‘spreekstalmeesters’, maar een collectief van experts in modereren die thuis zijn in meeting-design en alles weten van het in beweging brengen van groepen mensen.
Hij hoefde mij niet te overtuigen over het belang van zo’n collectief. De energie knalde van onze koffie/thee-tafel het verenigingsbureau door. Maar hoe maak je van een ideetje en een ambitie een gezond bedrijf?

Met het bouwen van een bedrijf kon ik Jan-Jaap niet helpen, maar wel met het bieden van een (eerste) platform. We bedachten een middagsessie met een beetje brutale naam: Dagvoorzitter in één dag. Een knipoog natuurlijk. Want goede dagvoorzitters zijn meesters in interactie en maken eerst veel vlieguren. En een dag… die pers je niet in een middag. Ook Jan-Jaap niet.

We bleken te voorzien in een behoefte: de beschikbare plekken waren binnen twee uur vergeven! De markt – en in ieder geval ons ledenbestand – was kennelijk klaar om de rol van dagvoorzitter ook als vak te gaan behandelen. Jan-Jaap (en niet veel later ook zijn compagnon Hans Etman) stapten precies op tijd op de golf. Of veroorzaakten ze hem wellicht?

Jan Jaap maakte een programma dat meer dan 10 jaar in bijna ongewijzigde vorm meerdere keren per jaar onder Logeion-vlag plaatsvond. En … dat jaar in, jaar uit in de top 3 van best gewaardeerde bijeenkomst terecht wist te komen. Deze Logeion-workshop gaat dit jaar naar de 600 deelnemers.
De sleutel van het succes van deze traditie ligt natuurlijk in wat het DNA van Dagvoorzitter.nl zou gaan worden: contact maken en aansluiten bij wat mensen beweegt. Om vandaaruit gericht beweging te realiseren door de goede vraag te stellen in een setting die veilig is en uitnodigt.

En voor je het weet… sta je dan al voor het elfde jaar midden in een traditie.

Het is prachtig om te zien dat een vaag plan bij een kopje thee/koffie is uitgegroeid tot een palet aan trainingen. En om te zien hoe jullie steeds weer kwaliteit bieden en hoge waarderingen scoren.
Van harte gefeliciteerd, Jan-Jaap en Hans! Met een decennium aan prachtige workshops.

Folkert Reith

Foto: Markus Spiske op Unsplash

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.