Mirror rishabh dharmani Ivf As3 Qk64 M unsplash

Sprekers zijn lange tijd de standaardvorm geweest voor het overbrengen van informatie en inspiratie tijdens bijeenkomsten. Gelukkig zien steeds meer mensen interactieve sessievormen als mogelijk alternatief voor het betrekken van deelnemers en het verbeteren van de resultaten. Het is tijd om de traditionele opvattingen over werkvormen te herzien.

Decennialang hebben lezingen en paneldiscussies de agenda's van bijeenkomsten gedomineerd. De sprekers delen hun wijsheid, de aanwezigen luisteren en maken aantekeningen. Maar deze eenrichtingsoverdracht van informatie heeft zijn beperkingen:

 • Slechte retentie: Wanneer deelnemers passief zijn, onthouden ze slechts 10% van de inhoud. Interactiviteit stimuleert het geheugen en het leerproces.
 • Gebrek aan maatwerk: 'One-size-fits-all'-lezingen zijn niet afgestemd op de verschillende behoeften en interesses in de zaal.
 • Minimale betrokkenheid: Deelnemers haken af tijdens lange toespraken zonder kans om deel te nemen. Hun aandachtsspanne neemt af.
 • Geen toepassing: Bij zitten-en-luisteren formats hoeven deelnemers inzichten niet toe te passen. Toch is toepassing essentieel om leren & veranderen in actie om te zetten.

De kracht van interactiviteit

Meer organisaties nemen interactieve elementen op in het programma om deze voordelen te benutten:

 • Verbeterde retentie: Wanneer deelnemers bij sessies actief zijn, kan de retentie omhoog schieten tot meer dan 75%. Activiteiten zoals gesprekken in kleine groepen versterken het leren.
 • Maatwerk: Interactieve formats stellen deelnemers in staat om onderwerpen te verkennen die voor hen relevant zijn, waarbij hun specifieke pijnpunten en interesses aan bod komen.
 • Verhoogde betrokkenheid: Interactieve sessies zorgen voor afwisseling en stimuleren betrokkenheid door middel van bijvoorbeelc zoals dialoog, debat en hands-on werkopdrachten.
 • Toepassing in de echte wereld: Interactieve werkvormen geven deelnemers de kans om vaardigheden te oefenen en inzichten te implementeren in scenario-oefeningen. Dit bouwt vertrouwen en competentie op.

Werkvormen

Hier zijn enkele interactieve sessievormen die in aanmerking zouden kunnen komen:

 • gesprekken in kleine groepen: Verdeel je in groepen van 4 tot 8 personen om perspectieven te delen en intiemere gesprekken te voeren.
 • Hands-on workshops: Geef deelnemers de kans om vaardigheden op te bouwen door middel van praktijkoefeningen, rollenspellen, simulaties en andere actieve leertechnieken.
 • Interactieve panels of interviews: Integreer Q&A-sessies, live polling of gemodereerde gesprekken om van panels en interviews tweerichtingsinteracties te maken.
 • Showcases voor deelnemers: Geef deelnemers de kans om hun werk, aanpak en resultaten te presenteren. Delen van kennis en ervaring zorgt voor maatwerk en interactiviteit.

Begin met experimenteren

Het komt erop neer dat kennisoverdracht alleen onvoldoende is. Het leerproces van volwassenen vereist betrokkenheid en tijd om te verteren, te reflecteren en te implementeren. Zoek bij het vormgeven van je volgende sessie eens naar manieren om de bijeenkomst interactief te maken. Experimenteer met nieuwe werkvormen die deelnemers in het middelpunt van de ervaring plaatsen.

Bijvoorbeeld de Workshop Werkvormen van Dagvoorzitter.nl biedt praktische training in het leiden van boeiende sessies. Door middel van rollenspellen en oefening brengt deze workshop interactiviteit tot leven, waardoor je de traditionele formats kunt vernieuwen.

Je zult verrast zijn hoe interactie diepere inzichten, connectiviteit en actie mogelijk maakt. Het is tijd om meer boeiende, deelnemersgerichte sessies te creƫren die impact hebben.

Picture: Rishabh Dharmani on Unsplash

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.