Johann walter bantz Clv9 Df J Lwac unsplash knockout

Wanneer de deelnemers aan de Workshop Participatie of Polarisatie binnendruppelen, merken trainers Hans Etman en Marion van der Voort het meteen: ook met podiumervaring is het deelnemen aan een training nog best spannend. Je stapt een zaal binnen met vreemde mensen met wie je de komende uren doorbrengt. In het beste geval heb je lol met elkaar. Maar je ziet de deelnemers ook denken: "Als het in godsnaam maar geen rollenspel wordt met een discussie over tegenstellingen".

Bij de Workshop Participatie of Polarisatie kan het alle kanten op, dus deelnemers weten ook niet helemaal wat te verwachten. Het is immers een nogal breed onderwerp, waar de maatschappij de mond vol van heeft. "Boeren, burgers en buitenlui polariseren zich suf. Maar niet altijd met succes", constateert trainer Marion.

Handdruk, koffie en cake

Bij binnenkomst moest iedereen even zoeken. Prachtig oud gebouw, voormalig klooster in hartje Amersfoort. De pijlen volgend komen ze terecht in een grote open ruimte met hanebalken. Handdruk, koffie en cake.
Er staan al wat andere mensen maar gek genoeg is de zaal helemaal niet ingericht. Dat blijkt al snel de bedoeling. Denk je even lekker rustig op gang te komen met een kennismaking, sta je te sjouwen met meubilair en te overleggen met de andere deelnemers. Dit is nog maar het begin.

Workshop Participatie 89
Workshop Participatie 68

De hele middag is iedereen in beweging. "Wij zijn niet van het theoretiseren", zegt Hans: "We willen jullie vooral laten ervaren". En dus probeert de groep opstellingen uit, oefenen ze met elkaar en wisselen voortdurend ervaringen uit. De groep is gevarieerd, met hele verschillende achtergronden. Dus ze vragen elkaar het hemd van het lijf, doen suggesties en steeds blijkt dat er meer oplossingen zijn voor één dilemma.

Tussendoor spelen ze een spel. Gewoon een lekker potje kwartetten met elkaar. Het gaat hier om een exclusief kwartetspel dat door de trainers zelf is gemaakt. De lachsalvo’s gaan door de zaal en iedereen herkent de voorbeelden in het kwartet.

Voorbereiding

Het blijft wonderlijk, hoe je na nog geen uur in een zaal met wildvreemde mensen al met elkaar kan lachen, oefenen en voorbeelden uitwisselen. Zo zou participatie altijd moeten zijn.
"Uiteindelijk is de vraag dan, hoe je voorkomt dat mensen tijdens een bijeenkomst boos worden. Hoe particpatie niet uitloopt op polarisatie", zeggen de trainers. Dat blijk je helaas niet te kunnen voorkomen en er blijken nou eenmaal bijeenkomsten te zijn, waar je al blij bent als mensen niet met elkaar op de vuist gaan. Gelukkig krijgt de groep wel handreikingen voor de manier waarop ze daarmee kunnen omgaan.

Workshop Participatie 15

Veel van de acties die je kunt uitvoeren, moet je al voorafgaand aan de avond fixen. De opdrachtgever hoopt immers dat ze met het inhuren van een onafhankelijk moderator ook een emotiemanager in huis te hebben. Maar emoties van anderen kun je lastig managen. Goed voorbereiden is de sleutel.

Daarnaast blijken opbouw van het programma, toon, zaalindeling en zelf belichting een grote rol te spelen. "En waar het vooral om draait is niet bang zijn voor de emoties. Hoe harder je probeert ze te onderdrukken, hoe erger ze zullen opspelen", is het voortdurende mantra van de trainers.

Als de middag tegen een einde loopt heeft iedereen bergen aantekeningen gemaakt in het boekje met voorbeelden. "Die ga ik zeker nog eens teruglezen, voordat ik een volgende keer die zaal vol emoties in stap", zegt één van de deelnemers: "Maar ik sta wel een stuk rustiger voor die groep".

Foto: Johann Walter Bantz op Unsplash

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.