Conventa day 1 2023 131 foto Marko Delbello Ocepek

Elk jaar in augustus levert de Convention Crossover Conference in Ljubljana een fenomenale bijdragen aan het verhogen van het niveau van evenementen wereldwijd. Het tweedaagse festival van gelijkgestemden laat de ongekende wil zien echte creativiteit te ontdekken en te vieren, en ermee te experimenteren.

Zoals je kunt verwachten van dit lichtend voorbeeld is er veel aan leerpunten te halen, die - zoals Gorazd Cad het graag zegt - bijdragen aan “POWER TO THE MEETINGS”.

De afgelopen vijf jaar is Dagvoorzitter.nl nauw betrokken geweest bij het vormgeven van dit geweldige evenement. Een grote dank gaat uit naar alle teamleden die het ons mogelijk maken de echte kracht van ons vak te laten zien.

Deze keer ging Juraj Holub het podium op om deelnemers door de pitchsessies te leiden (voor diegenen die op de shortlist stonden voor de Conventa Best Event Awards), modereerde hij het inspiratievolle congres en de awardshow. Collega Jan-Jaap In der Maur speelde zijn rol als jurylid, algemeen toeschouwer en schrijver van dit blog. Hij ontdekte een paar interessante trends en deed wat observaties.

Conventa day 1 2023 27 foto Marko Delbello Ocepek

Stijgend niveau

De inzendingen voor de awards lieten duidelijk zien dat het algehele niveau voor evenementen omhoog gaat. Een iets kleinere competitie zoals deze, met vooral regionale inzendingen uit Newropa (Centraal- en Oost-Europa), vertelt ons dat niet alleen grote evenementenbureaus het goed doen.

Aangezien er niet zelden met meer gematigde of zelfs lage budgetten werd gewerkt, laat die mate van professionaliteit en creativiteit duidelijk zien dat onze industrie op elk niveau volwassen wordt.

Waarom? ROI!

Tegelijkertijd worstelen evenementenbureaus en bijeenkomstorganisatoren met het waarom van hun evenementen. En gezien het feit dat het doel in veel gevallen niet tot in detail bepaald wordt, is het nog steeds moeilijk te bewijzen wat het return on investment is van projecten.

Slechts een handvol awardinzendingen waren in staat concrete resultaten te presenteren die voorbij algemene maar ongefundeerde claims gaan zoals “de klant was heel blij” of “we hadden een geweldige impact op de merkbeleving”.

Op onze weg om dé hoofdrolspeler in communicatie en marketing te worden, is dit nog steeds iets waar de industrie aan moet werken.

Conventa day 1 2023 111 foto Marko Delbello Ocepek

Duurzaamheid of greenwashing

Steeds meer evenementenprofessionals nemen duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) serieus. Tegelijkertijd is er nog steeds sprake van greenwashing. Ik licht er twee initiatieven uit:

  1. AIM Group nam de uitdaging aan om een van hun projecten op duurzaamheid te laten toetsen en slaagde erin de Boyden-conferentie als duurzaam gecertificeerd te krijgen. En ja, ook deze stap zal vast nog wat te wensen overlaten. Maar laten we niet zeuren en hun helpen in hun inspanning om de klant echt aan boord van de duurzaam ontwikkelingsdoelen te krijgen en de inspanningen meetbaar te maken. Intentie is stap één, verantwoording afleggen een tweede.
  2. Creative Pro probeert van de (evenementen)wereld een betere plek te maken door zelf initiatief te nemen. Met hun Odpadnesh-project vonden ze een weg om afval van badges en dergelijke te recyclen én werk te bieden aan zwakkeren in de samenleving. Ik roep jullie allemaal op om dit initiatief te omarmen en te helpen groeien!

Kleiner is beter

Naar onze mening zijn de beste pitches de projecten waarin een klein en simpel idee tot het maximale werd uitgevoerd. Het kunnen uitleggen van je concept in één simpele zin helpt je te focussen.

Jezelf ertoe dwingen het format terug te brengen tot één zin en één simpele gedachte, helpt echt om alles wat afleidt van het einddoel weg te nemen.

Een speciale vermelding voor Rekurai Agency/Wishday en de winnaars van de Grand Prix Universum 8/Judith Polgár vs the World.

Online en hybride zijn de standaard

Nog niet zo heel lang geleden worstelden we met de keuze tussen fysiek, online en hybride; weet je nog? Nou, die tijd is voorbij en een separate awardcategorie voor online en hybride is niet meer nodig. De jury vindt een geweldig evenement gewoon een geweldig evenement, ongeacht of dat fysiek, online of beide is.

Conventa day 2 2023 185 foto Marko Delbello Ocepek
Conventa day 2 2023 37 foto Marko Delbello Ocepek
Conventa day 2 2023 106 foto Marko Delbello Ocepek
Conventa day 2 2023 31 foto Marko Delbello Ocepek
Conventa day 2 2023 154 foto Marko Delbello Ocepek

Gebrek aan interactie

Inhoudsgedreven evenementen (congressen, conferenties, seminars etc.) lijden nog steeds aan een gebrek aan interactie en moeten - wat ons betreft - meer deelnemersgericht zijn. Ik bedoel: het is allang bekend dat zitten en luisteren de slechtste manier is om te leren, te inspireren, te groeien en te veranderen. Zeker, sprekers (wij gebruiken liever het woord ‘expert’, of ‘inhoudsaanbieder’) kunnen een belangrijke rol spelen, maar ze moeten niet onze standaard-instelling zijn.

Conventa Crossover is toonaangevend in dit aspect van bijeenkomstenontwerp door verschillende frisse formats in te zetten. Maar zelfs tijdens deze vooruitstrevende conferentie is er ruimte voor groei en meer ruimte voor deelnemers.

Hulp voor sprekers

Laten we eerlijk zijn: niet alle sprekers op alle podia zijn volledige professionals. Vaak worden ze vooral uitgenodigd om hun expertise en niet om hun vaardigheden als spreker.

Dus laten we elke spreker helpen beter te presteren en laten we deelnemers betere inhoud geven door voor elke spreker een op het individu toegespitst format in te zetten. Een aantal - maar niet veel - sprekers zullen het beste presteren in presentatievorm. Maar anderen zullen beter met deelnemers communiceren in een interviewsetting, door middel van een case study, een spelshow, een kampvuurgesprek, een gefaciliteerde groeps-Q&A of een van de andere tientallen opties.

Samenvattend: we kijken alweer uit naar Conventa Crossover 2024. Naar de experimenten, de energie en de creativiteit.

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.