Succesfactor 1: Aanvullende profielen
We zijn beide dertiger, (semi) blond en opgeleid via de training “Leren modereren”. Daarna stoppen de overeenkomsten al snel. We zijn nogal verschillend. Inderdaad, een man en een vrouw brengen van nature een andere vibe mee. Maar ook onze profielen op dagvoorzitter.nl zijn duidelijk anders:
“Kjell studeerde ooit voor psycholoog, heeft ervaring in HR en Fiscaliteit. Als dagvoorzitter brengt hij energie en enthousiasme. Hij is degelijk, zonder saai te worden.”
En: “Wendeliens roots liggen in het theater. Ze neemt haar creativiteit, aandacht en warmte moeiteloos mee naar zakelijke bijeenkomsten en inhoudelijke congressen, om die te voorzien van 'een beetje extra'.”
En juist die diversiteit maakt een duo voorzitterschap krachtig: Voorbeeld? Ik stelde persoonlijke vragen aan de deelnemers, die ze konden beantwoorden in de app Mentimeter. Kjell legde glashelder uit hoe die werkt, met onder andere een QR code.
Heel zwart wit? Waar de één de degelijkheid en stabiliteit brengt, brengt de ander de speelsheid en de warmte.
Eline Meijer, directeur KIBG: “Dé succesfactor was de aanvulling in profielen: Waar Kjell de rust en stabiliteit bracht, bracht Wendelien de warmte en spontaniteit.”
Succesfactor 2: Doe wat je kan
Het congres had een behoorlijke hoeveelheid voorbereidend werk: zo werden alle sprekers (en dat waren er veel) door ons bijgestaan in het ontwikkelen van interactieve sessies. Het idee was dat we hierin een gelijkwaardig aandeel zouden leveren. Echter: de agenda van Kjell matchte vele malen beter met die van de sprekers. Kjell deed acht gesprekken, ik drie. Al snel voelde ik me schuldig. Ik herinner me dat Kjell zei: “Gelijkwaardigheid zit niet alleen in uren. Waarschijnlijk trekt het vanzelf recht.” En zo geschiedde: toen er in de laatste week rap een script nodig was voor onze plenaire delen kon ik dat creatief en begrijpelijk in elkaar zetten, terwijl Kjell elders druk was. Hij was me dankbaar en mijn schuldgevoel was weg.