Kjell en ik

"Ik ben helemaal onder de indruk van hoe mooi en leuk je een digitaal congres kunt maken", aldus één van de talloze lovende reacties op het online Congres Basis GGZ 2020!
Inhoudelijk bracht het congres een breed scala aan onderwerpen: van Post Intensive Care Syndrome en EMDR tot chatbots en het nieuwe zorgprestatiemodel. Maar wat wellicht ook bijdroeg aan het succes, is dat Dagvoorzitter.nl niet één, maar twee dagvoorzitters naar Sugar City Halfweg stuurde! Wat zijn de succesfactoren voor een duo-dagvoorzitterschap?

Succesfactor 1: Aanvullende profielen

We zijn beide dertiger, (semi) blond en opgeleid via de training “Leren modereren”. Daarna stoppen de overeenkomsten al snel. We zijn nogal verschillend. Inderdaad, een man en een vrouw brengen van nature een andere vibe mee. Maar ook onze profielen op dagvoorzitter.nl zijn duidelijk anders:

“Kjell studeerde ooit voor psycholoog, heeft ervaring in HR en Fiscaliteit. Als dagvoorzitter brengt hij energie en enthousiasme. Hij is degelijk, zonder saai te worden.”

En: “Wendeliens roots liggen in het theater. Ze neemt haar creativiteit, aandacht en warmte moeiteloos mee naar zakelijke bijeenkomsten en inhoudelijke congressen, om die te voorzien van 'een beetje extra'.”

En juist die diversiteit maakt een duo voorzitterschap krachtig: Voorbeeld? Ik stelde persoonlijke vragen aan de deelnemers, die ze konden beantwoorden in de app Mentimeter. Kjell legde glashelder uit hoe die werkt, met onder andere een QR code.

Heel zwart wit? Waar de één de degelijkheid en stabiliteit brengt, brengt de ander de speelsheid en de warmte.

Eline Meijer, directeur KIBG: “Dé succesfactor was de aanvulling in profielen: Waar Kjell de rust en stabiliteit bracht, bracht Wendelien de warmte en spontaniteit.”

Succesfactor 2: Doe wat je kan

Het congres had een behoorlijke hoeveelheid voorbereidend werk: zo werden alle sprekers (en dat waren er veel) door ons bijgestaan in het ontwikkelen van interactieve sessies. Het idee was dat we hierin een gelijkwaardig aandeel zouden leveren. Echter: de agenda van Kjell matchte vele malen beter met die van de sprekers. Kjell deed acht gesprekken, ik drie. Al snel voelde ik me schuldig. Ik herinner me dat Kjell zei: “Gelijkwaardigheid zit niet alleen in uren. Waarschijnlijk trekt het vanzelf recht.” En zo geschiedde: toen er in de laatste week rap een script nodig was voor onze plenaire delen kon ik dat creatief en begrijpelijk in elkaar zetten, terwijl Kjell elders druk was. Hij was me dankbaar en mijn schuldgevoel was weg.

20201126 113952

Succesfactor 3: Verdeel de taken en zeg JA

We hadden strakke afspraken gemaakt over wie, wat, wanneer zou doen op het podium. En wie op welk moment de leiding had. Globaal was het: Kjell doet de mededelingen en de instructies, ik jaag de interactie met de deelnemers aan. We verdelen de sprekers. Vanuit die basis gingen we bewust uitzonderingen maken op de regels én elkaars onderdelen versterken. De “Belevings bingo” die ik inbracht, werd bijvoorbeeld veel leuker doordat Kjell ook bingo probeerde te halen en zijn instructies over de invulling van pauzes en gebruik van het platform werden levendiger doordat ik er vragen over stelde.

Eline Meijer: “Terwijl Kjell een panel discussie leidde, las Wendelien de chat uit. Ze brak op goede momenten in en stookte het vuurtje van de live discussie op door de online discussie helder en scherp in te brengen. Zo praatte iedereen mee!”

Daarnaast zeiden we zoveel mogelijk “Ja” tegen elkaar: Kjell wilde de paneldiscussie leiden. Ik zei “ja”. Ik wilde graag ‘de staatssecretaris doen’ en Kjell zei “ja”. En steeds vroegen we ons af welke taak we dan zelf konden nemen om de ander te ondersteunen én het ook zelf leuk te hebben. Zo interviewde ik Kjells panelleden voor ze bij hem aan tafel gingen en vatte Kjell de chat vol complimenten aan staatssecretaris Blokhuis samen aan het einde van het interview. Soms verruilde één van ons het podium voor de wachtplek omdat dat beter was voor het geheel. “Ja, ja, ja”.

Succesfactor 4: Vertrouw blind op de ander

De basisregel in theaterimprovisaties is: “Accepteer alles en blokkeer nooit”. Dit is ook de béste afspraak die je als dagvoorzitter duo kunt maken. In de voorbereiding spraken we ‘m meerdere malen uit en het werkte: we opereerden als eenheid, zonder strijd, zonder concurrentie: alles gericht op het gezamenlijk doel.

Kjell gaf vijf minuten paneldiscussie op toen ik stuurde op afronden, ik liet 1-minuut interviews - waar ik op me verheugd had - varen zodat Kjell op tijd kon starten met een hoofdspreker. We maakten continue gebaren naar elkaar die niemand zag en schreven soms onbegrijpelijke taal op witte briefjes die we buiten de camera’s naar elkaar omhoog hielden. En steeds zeiden we “Ja” tegen de koers die de ander inzette, zelfs als we die niet begrepen.

Succesfactor 5: Maak plezier

Zoals gezegd, hebben Kjell en ik een totaal ander profiel. Een beetje Mars en Venus voelde het ook wel aan het begin. Bijna stroef. We hebben genoeg contact momenten gehad om naar elkaar toe te groeien. Twee dagen voor het congres belde Kjell me om wat zaken door te nemen: “Als ik dit in de intro zeg, kun jij het dan van me overpakken?” vroeg hij. “Zullen we het gewoon even doen?” vroeg ik. En toen ging het lopen. We ontdekten de lol van elkaars zinnen af maken, hints geven voor het ‘overpakken’ van een onderdeel en als vanzelf kwamen er grapjes in, lichtheid, plezier. En dat plezier is in een online events wellicht nóg belangrijker dan in een live event. En die lol hoef je in het duoschap niet alleen maar te maken met die anonieme deelnemer in de huiskamer of op kantoor, maar ontstaat in het hier en nu, tussen twee mensen en dat knalt extra hard door de lens heen.

Eline Meijer: “Mensen thuis moeten een dag lang geboeid blijven. En de interactie tussen ons duo leverde meer energie dan één dagvoorzitter kan leveren. Ik zou er absoluut weer voor gaan!”

Gedeeld succes op afstand

Corona maakte dat we die hele dag keurig anderhalve meter afstand bewaarden, maar wat voelde het nabij: we vierden na afloop een gedeeld succes waarin het totaal onbelangrijk was wie wat bedacht had of deed.

Heb je vragen over duo dagvoorzitterschap of wil je je ervaringen delen? Leuk! Neem contact met me op.
Of met Kjell natuurlijk. Die zegt vast “Ja”.

Wendelien Wouters

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.