1. Energie
Jouw online dagvoorzitter kan de extra energie leveren, die zo ontzettend nodig is juist bij online evenementen.
Door het bepalen van het tempo, de interactie en het uitvoeren van een aantal kleine oefeningen, zorgt hij of zij ervoor dat je deelnemers langer fris blijven.
De online dagvoorzitter houdt het energieniveau voortdurend in de gaten. En zal, mocht het nodig zijn, actie ondernemen door kleine veranderingen in het programma aan te brengen of een korte power-break in te lassen.
2. Connectie
Wanneer je met z’n allen in een ruimte bent, vorm je bijna automatisch een groep. Online is dit anders, omdat iedereen alleen kijkt.
De online dagvoorzitter voegt al deze individuen samen tot wat ik graag een ‘tijdelijke tribe’ noem.
Zodra jij je onderdeel van een groep voelt, ben je meer geconcentreerd en is de kans dat je afhaakt veel kleiner.
3. Cultuur
Het concept van de ‘tijdelijke tribe’ gaat ook over cultuur. Om een bijeenkomst succesvol te maken, moeten de deelnemers weten wat de ‘huisregels’ zijn voor dit specifieke evenement.
De online dagvoorzitter is de bewaker van deze cultuur.
4. Maak het menselijk
Het risico van online gaan, is dat het alleen maar om de techniek draait. De online dagvoorzitter zal constant contact maken met je deelnemers, om ze te tonen dat ze bestaan en dat ze belangrijk zijn.
Ieder mens wil immers gezien & gehoord en geliefd worden. Een goede online dagvoorzitter zal genoeg trucjes hebben om hiervoor te zorgen!
5. Inclusiviteit
Bij online events is het risico groot dat deelnemers zich niet betrokken voelen of zich niet veilig genoeg voelen om iets te delen.
Het is de taak van de online dagvoorzitter om, zo nu en dan, aandacht te besteden aan ieder individu, om zo vertrouwen bij iedereen te creëren. En ja, dit kan ook met honderden deelnemers!
6. Maak het effectief
Je organiseert je evenement met een reden. Je wilt dus rendement op je investering.
De online dagvoorzitter is in staat om ervoor te zorgen dat deelnemers zich open stellen voor de inhoud, dat ze deze kunnen verteren en dat ze het geleerde in de praktijk brengen.
7. Focus
Online blijven deelnemers moeilijker gedurende een langere periode gefocust te blijven. Het doet wonderen om de juiste vorm van betrokkenheid te kiezen op elk willekeurig moment tijdens het event.
Een goede online dagvoorzitter weet precies wat ze wanneer moet doen om iedereen geconcentreerd te houden. Door hun focus te sturen. Of door ze een moment van ontspanning te gunnen met bewust ingezette pauzes.
8. Ontwerp
Je online dagvoorzitter helpt je niet alleen het evenement te ‘lezen’, op het moment dat gaande is. Hij of zij helpt je ook in de ontwerpfase van het project.
Een doorgewinterde online dagvoorzitter heeft alles immers al wel een keer gezien of gedaan.
Online dagvoorzitters weten hoe ze een effectief programma moeten bouwen. En wanneer ze welk type interactie format in moeten zetten.
9. Leiderschap
Zodra je evenement gestart is, heb je iemand nodig die de leiding heeft.
Jij en je deelnemers zijn in de veilige handen van de online dagvoorzitter, die de verantwoordelijkheid neemt en zorgt dat alles soepel verloopt.
10. Plezier
Lachen, gek doen, spelen…. plezier hebben. Dit maakt alles beter, ook online events.
De online dagvoorzitter laat mensen lachen, juichen, spontaan dingen roepen. Alles om ze blijer, frisser en meer betrokken te laten zijn.
Heb je vragen over dagvoorzitterschap, interactie of betrokkenheid; live of online? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag!
Jan-Jaap In der Maur