Adrian korte 5gn2soe Ac40 unsplash music

Een bijeenkomst leiden is als het componeren van een muziekstuk. Alleen door te spelen met toon, tempo en stijl kun je als dagvoorzitter effectief zijn.

Luister eens goed naar ieder willekeurig muziekstuk: van Beethoven, via David Guetta tot Rage Against the Machine (RATM). Het is natuurlijk een kwestie van smaak wat je mooier vindt. Maar in ieder muziekstuk zit een opbouw.
Voor de oppervlakkige luisteraar is Killing in the Name gewoon een rockstuk; veel herrie. Maar bij nadere analyse hoor je dat RATM wel degelijk speelt met toon, tempo en stijl binnen het nummer. Aan het eind heb je geluisterd naar iets wat één geheel is, maar waar enorm veel afwisseling in zit.
En zo zou het met goed dagvoorzitterschap ook moeten zijn: de bijeenkomst heeft een ritme, maar daarbinnen is er bewuste afwisseling.

Er is een gek soort misverstand over ons vak: dat goed modereren altijd in een hoog, leuk en entertainend tempo zou moeten. Als er gesproken wordt over dynamiek in een bijeenkomst, bedoelen de meeste mensen hoog-dynamisch.

Bij Dagvoorzitter.nl verwachten we van onze professionals dat ze in staat zijn om te variëren. En in onze Workshop Dagvoorzitter dagen we deelnemers uit ermee te experimenteren.
Soms werkt een wat tragere, contemplatieve, uitnodigende opening, gevolgd door afspraken maken op hoog, dwingend tempo. Soms wordt het doel van een event het beste bereikt met een wat pittige, snelle inventarisatie aan het begin, afgerond door een diepgravend onderzoek met alle ruimte en tijd voor argumenten.
Wat nooit werkt is een volledig monotone aanpak. De hele dag open, traag en belonend wordt snel slaapverwekkend. En bij vrolijk, versnellend en entertainend haakt iedereen uiteindelijk ook af.

Kortom: zoek de dagvoorzitter die past bij je bijeenkomst. En eis vervolgens van die moderator dat hij of zij varieert. Alleen bewuste keuzes leiden tot echt resultaat.
Dat vraagt van de dagvoorzitter dat die zijn/haar eigen fabrieksinstellingen kent én weet hoe daar - zonder een ander mens te willen worden - mee te spelen.

Jan-Jaap In der Maur

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.