Wat gaan we doen?
Alle modellen en theorieën ten spijt; participatie is maatwerk. Er is geen standaard succesformule. Elk project, onderwerp, buurt, tijdstip en voorgeschiedenis vraagt een eigen aanpak. Bijna altijd staan ontmoetingen daarin centraal.
Je leert hoe je een groep mensen op een open en effectieve manier met elkaar van gedachten laat wisselen, hoe je alle inzichten & meningen boven tafel krijgt en hoe je een groep laat toewerken naar gezamenlijke conclusies en inzichten.
In een intensieve, praktische training ga je veel oefenen onder leiding van dagvoorzitters die grote ervaring hebben met juist dit soort bijeenkomsten.
Programma ontwerp Wat is het doel van de bijeenkomst? Hoe bouw je de bijeenkomst op? Wie komt er wanneer aan het woord? Welke info geef je op welk moment?
Werkvormen Welk format zet je in, op welk moment? Hoe kies je tussen een gesprek aan de spreekwoordelijke keukentafel of een massale oploop in de gymzaal. Een ronde interviews of een inloopbijeenkomst. We bespreken en oefenen tal van vormen om ontmoetingen in participatie succesvol te laten verlopen.
Gespreksleiding Wat is jouw rol als moderator? Hoe neem (en hou) je leiding? Hoe lees je de zaal en hoe ga je om met de voortdurende dynamiek binnen participatie-trajecten? En hoe blijf je radicaal neutraal?
Non-verbale communicatie Welke toon, tempo en stijl kies je? Wat straal jij uit: lichaamstaal, stemgebruik etc?
Theorie Hoewel dit een hele praktische workshop is over het ontwerpen en modereren van participatieve bijeenkomsten, kan een stuk theorie - bijvoorbeeld over de omgevingswet - niet ontbreken. Alles wat je doet wordt daar namelijk door beïnvloed.
Proces We nemen alle stappen in een participatieproces door en we kijken per stap wat dit betekent voor programma en gespreksleiding van bijeenkomsten. Vaak zijn het dezelfde aspecten die je scherp moet hebben, maar net zo regelmatig zijn er subtiele, maar belangrijke verschillen.