Wendelien 2021 11 10 PNB Arbeidsmigratie Monique John Claassen Hi Res 46

Dagvoorzitter Wendelien Wouters leidde een bijeenkomst van de Brabantse Aanpak Arbeidsmigratie. Als ze achteraf complimenten krijgt, analyseert ze waar ze die aan verdiend heeft.

"Het is bijna drie jaar geleden dat veel deelnemers in deze zaal ook al bij elkaar zaten. En drie jaar later zitten ze weer samen: om de enorme schat aan ervaringen te delen en vooral om vooruit te kijken naar de komende drie jaar (en ver daarna)!
Doel: gemaakte afspraken vorm geven, elkaar ontmoeten; verdiepen en inspireren met workshops en een keynote. Ik ben dagvoorzitter.

Als ik mijn opdrachtgever tijdens de lunch luchtig vraag waarom ík hier vandaag zit, moet ze even denken. We zochten een vrouw. En ze moest enthousiast zijn. Positief. En de goede toon neerzetten.
Bij de borrel achteraf krijg ik terug dat die goede toon gelukt is. En ik vraag me af wat dat dan precies is.

Een goede toon geeft denk ik de emotie van de boodschap weer. Dus in dit geval: We hebben iets te vieren en we waarderen al het werk dat al verzet is! Mijn vertaling: blijdschap, enthousiasme, warmte.
En ook is de boodschap: Er is nog werk aan de winkel! We zijn nog niet klaar! en die vertaal ik in de emotie van strijdlust, daadkracht. Dat heeft invloed op het tempo waarin ik modereer en de soort vragen die ik stel. En op de werkvormen die ik inzet.

Voor het vieren van de successen is dat onder meer een 'complimenten speeddate', waarbij ik deelnemers vraag rond te kijken in de zaal en te bedenken wie ze een compliment willen geven. Dat gebeurt: een compliment klinkt en wie het compliment ontvangt, geeft een compliment aan een volgende deelnemer in de zaal.

De boodschap er is nog werk aan de winkel wordt door mij speels aangejaagd. Ik kies voor een spel: Pim Pam Pet, waarbij de hele zaal strijdt om een prijs rondom toekomstgerichte vragen: Welke kwaliteit ga jij inzetten de komende drie jaar? Welk probleem moet zeker ook nog aangepakt worden? en Welke BN-er zou Brabant goed kunnen helpen in het arbeidsmigratie vraagstuk?
Omdat de letters willekeurig zijn (de gedeputeerde draait met liefde aan het schijfje) , ontstaan er creatieve en onverwachte antwoorden.
De winnaar, een beleidsmaker met Poolse achtergrond (hoe fijn in dit geval!) mag op het podium een toast uitbrengen en gaat er vandoor met een prijs. Een chocoladeletter met de A van Arbeidsmigratie. En van Aandacht".

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.