Edu lauton Ty Q 0l Pp6e4 unsplash Umbrella happy

Veel mensen zien op tegen het organiseren, het bijwonen én het modereren van online bijeenkomsten. De deelnemers lijken er steeds minder zin in te hebben en iedereen focust vooral op de negatieve kanten. En dat is jammer, want onze dagvoorzitters bewezen de afgelopen maanden voortdurend hoeveel er wél kan.

Kjell Lutz is één van onze meest gevraagde online dagvoorzitters en gewaardeerd hoofd-trainer van onze Workshop Online en Hybride Modereren.
Hij schreef een kort overzicht van simpele dingen, die iedere online bijeenkomst meteen een stuk beter maken. Het laag hangende fruit, zeg maar. Zodat iedereen er weer zin in krijgt.
Deze tips gaan je daarbij helpen

Zie je deelnemers

Een groot gemis tijdens online bijeenkomsten is het gevoel van verbinding. Thuis, achter je camera, alleen ... dat geeft je niet het gevoel dat je gezien wordt. Het regelmatig gebruiken van namen is een hele simpele manier om verbinding te maken met deelnemers.

Bijvoorbeeld al tijdens de inloop: hoe anders is het als je binnenkomt en je hoort meteen je naam en iemand vraagt hoe het met je gaat.
Maar ook tijdens andere moderaties, zoals bij het gebruik van de chat. Noem dan niet alleen welke antwoorden je ziet, maar ook vooral wie die antwoorden gegeven hebben.

Maak oogcontact

Het is natuurlijk erg belangrijk om alle deelnemers in de gaten te houden tijdens een sessie. Je kijkt daarom als moderator voortdurend naar alle 'postzegeltjes' om te zien hoe iedereen erbij zit. Daar kun je dan op reageren en dat maakt je bijeenkomst zeker beter.
Het nadeel hiervan is, dat deelnemers niet het gevoel hebben dat je ze echt aankijkt. Dus zorg ervoor dat je strak en recht in de camera kijkt, iedere keer als je een interactie start, een aankondiging doet of iets mededeelt. Dit hoef je echt niet de hele tijd, want dat doe je tijdens een normaal gesprek ook niet (probeer het maar eens uit, de ander denkt binnen een minuut dat je compleet gestoord bent), maar doe het wel regelmatig.

Wees jezelf, keer anderhalf

Als je voor een volle zaal staat, krijg je energie van de mensen die daar zitten. Je vergroot dan vanzelf je gebaren, verhoogt je stemvolume en je gaat vrijwel automatisch meer energie geven. Omgekeerd laven deelnemers zich aan jouw energie en laten zich daardoor meeslepen.
Online mist deze wisselwerking van energie bijna compleet. En dan zit er maar één ding op, gooi die energie er zelf in! Blijf zeker trouw aan jezelf, maar vergroot jezelf keer anderhalf. Doe alsof de bijeenkomst al leuk is, voordat het zo is. Toon energie die feitelijk nog opgewekt moet worden. Dan gaan deelnemers vanzelf met je meedoen.

Speel met je lichaamstaal

Ik krijg ontzettend vaak te horen dat het zo lastig is om jezelf uit te drukken voor de camera, omdat je niet non-verbaal kunt spelen. Maar dat is echt complete onzin.
Als je normaal gesproken bijvoorbeeld naar iemand toe zou lopen, kun je nu met je hoofd of zelfs één oog helemaal naar de camera toe bewegen. Dit heeft net zo veel impact. Of zet je camera juist iets verder weg, zodat je handen in beeld zijn. Deze kun je dan steeds prima gebruiken.

werk met kleine groepjes

Misschien wel de meest gemaakte opmerking over online sessies is dat mensen het netwerken en de koffiepraat zo missen. Dat gevoel kun je ook online prima oproepen. Dit doe je alleen niet met twintig mensen tegelijk op het scherm, maar juist in kleine groepjes.
Uit onderzoek blijkt dat groepjes van drie ideaal zijn voor netwerken en in de de praktijk ronden we dat dan of naar groepjes van drie á vier deelnemers. Zet deze deelnemers niet willekeurig in een ruimte, maar laat ze bijvoorbeeld ergens aan werken en geef daar ruim de tijd voor, zo leren ze elkaar op een laagdrempelige manier kennen.

Meer afwisseling, meer pauzes.

Online gedragen mensen zich echt anders dan bij live bijeenkomsten. Daar kun je van balen, maar beter is het om er gewoon rekening mee te houden.
Probeer zeker elke 10 minuten een afwisseling te hebben. Dat kan zo simpel zijn als een stukje interactie, een video of opdracht in plaats van iemand die de hele tijd aan het woord is.

Deelnemers worden thuis ook nog eens afgeleid door de kat, de kinderen en de email. Geef ze dan ook voldoende tijd daar wat mee te doen. Houd dus meer en langere pauzes tijdens je online sessies.

Maak lol!

Of je nou een sessie voor schoonmakers of voor het ministerie houdt, iedereen maakt graag lol. En dat is online natuurlijk niet anders.
Dus laat deelnemers eens hun huis doorzoeken naar een voorwerp dat laat zien hoe ze ergens over denken. Laat ze naar links (of juist naar rechts) bewegen in het scherm, als ze ergens mee eens zijn. Speel in op een hilarische situatie (ooit mondde de achterkant van een poes voor de camera uit in de spontane quiz 'raad de kont', waarbij iedereen de achterkant van zijn huisdier voor de lens hield). Of zet jezelf eens flink voor schut. Je online sessie wordt pas echt leuk als jij daar voor zorgt. Dus dans, speel, teken, lach!

Kjell Lutz

Photo by Edu Lauton on Unsplash

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.