Ehimetalor akhere unuabona Tv Jk52i Lx QA unsplash online networking

Netwerken is misschien wel de belangrijkste reden dat mensen naar bijeenkomsten gaan. En het is hoe dan ook een heel belangrijk smeermiddel voor ieder event. Maar het is ook het onderdeel waar veel mensen enorm tegenop kijken.
Online, omdat je moederziel alleen aan je beeldscherm zit. Maar ook fysiek, als je niet weet hoe contact te maken met andere deelnemers.
Wij hebben een paar tips & trics, om netwerken leuker en effectiever te maken; online, fysiek en hybride.

Inhoudelijk netwerken

Vaak is het netwerken een separaat onderdeel van het programma en dat is jammer (zowel online als on stage). Je kunt het netwerken namelijk ook integreren in de inhoud.
Het is eigenlijk heel simpel: iedere keer dat je interactieve momenten inplant waarbij deelnemers met elkaar in gesprek gaan, is dat ook netwerken. Ze leren elkaar immers kennen en het aardige is: de altijd lastige stiltes zijn meteen verleden tijd, omdat je ze met een gespreksopdracht op pad stuurt.
Zorg er dan wel even voor, dat mensen op één of andere manier meteen gegevens uit kunnen wisselen.

Geleid netwerken

Nog meer dan in het echte leven, is het online een enorme stap om (virtueel) op iemand af te stappen en een gesprek aan te knopen. Maar ook live vinden veel mensen het lastig om zich in de netwerkarena te storten. Het werkt daarom heel erg goed om die momenten speciaal te ontwerpen.
Je helpt deelnemers echt enorm, als je vooraf een helder doel bepaalt waaróm we nu eigenlijk gaan netwerken. Om vervolgens gespreksvormen te bedenken en die te laten begeleiden door een moderator.

Door - al is het maar een deel van de tijd - gebruik te maken van geleidde gespreks-/netwerkformats, help je deelnemers om het gesprek op een natuurlijke wijze te openen en om de juiste mensen te vinden om verder mee te praten.

Platform

Zoek steeds naar het best passende platform of tool. Soms kan dit gewoon binnen je event-platform (of het nu Zoom is, Teams of iets heel anders) en veel platforms hebben ook eigen netwerktools.
Maar soms heb je hele specifieke eisen en doelen. Dan kan het zinnig zijn om te zoeken naar een oplossing, die precies dát doet wat jouw bijeenkomst nodig heeft.

Er zijn echt waanzinnig gave opties op de markt. Denk bijvoorbeeld eens aan Twine, MiBo, Gatherly of Remo. Of ga op zoek naar kandidaten die wij ook nog niet kennen.

Gebruik technologie wijs

Er komen steeds meer apps op de markt, die het netwerken en matchmaking helpen vergemakkelijken. Maak vooral gebruik van deze fantastische opties. Maar val niet in de valkuil om alleen maar te vertrouwen op de digitale mogelijkheden. Dat heeft het risico in zich dat mensen zich gaan opsluiten in hun telefoon en dan dus juist minder echt menselijk contact maken.

Bedenk daarom ook leuke analoge netwerk- en matchmaking activiteiten. Wissel digitaal en analoog af en breng deelnemers écht met elkaar in contact.

Wissel groepsgroottes

Iedereen voelt zich prettiger in verschillende soorten groepen. De één komt pas los in een één op één gesprek in een intieme sfeer. De ander gaat juist het lekkerst op hoge energie in wat grotere groepen. Zorg daarom dat er voor elk wat wils is.
Wissel de volledig open borrel met 100 mensen in een zaal eens af met activiteiten in groepjes van 2, 4 of 8.

Denk aan de introverten

Voor sommigen is netwerken nóg uitdagender dan voor anderen. Vergeet niet dat een groot deel van je deelnemers introvert is.
Ontwerp je netwerkmomenten dan ook zo, dat ook die groep mee kan doen.
Zorg voor intieme hoekjes, doe aan matchmaking, creëer een veilige sfeer en begin klein.

Kies!

Netwerken kent vele verschijningsvormen: volledig vertrouwen op toeval, helemaal geleid en alles daar tussenin. Alle vormen hebben voor- en nadelen.
Bedenk daarom wat je wilt bereiken met het netwerken en kies daarbij de juiste vorm.

Ontwerp

Netwerken is niet iets dat spontaan gebeurt, als je maar voldoende mensen samen in een ruimte samendrijft. Je moet het láten gebeuren!
Help je deelnemers actief om in gesprek te raken, in plaats van ze los te laten in groep vreemdelingen. Geef je deelnemers houvast, in plaats van ze doodongelukkig rond te laten dolen.

Jan-Jaap In der Maur

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.