Dagvoorzitter.nl biedt twee workshops aan die helpen om participatieve bijeenkomsten soepel en effectief te laten verlopen. In elke stap van het proces; of het nu harmonieus verloopt of met pittige tegenstellingen.

Level 1 richt zich op de rol van het modereren en het ontwerpen van programma's op verschillende momenten binnen participatieve trajecten. Hoe laat je mensen samen optrekken, ondanks soms tegengestelde belangen. Level 2 zoomt specifiek in op de organisatorische-programmatische kant van stroevere bijeenkomsten, waar belangen, emoties en soms zelfs agressie de boventoon voeren.

De workshops kunnen in willekeurige volgorde en los van elkaar gevolgd worden.

  • Eerstvolgende workshops: 5 september Amersfoort (hele dag)
  • Investering: € 825 (ex BTW). Boek je deze workshop samen met Level 2, dan krijg je 25% combinatiekorting. ZZP-ers krijgen 35% korting op de totaalprijs.
  • Deelnemers: Minimaal 8. Maximaal 25 (vanaf 15 deelnemers zetten we twee trainers in).
  • Doelgroep: Iedereen die beroepsmatig participatieve trajecten en bijeenkomsten organiseert en/of begeleidt: inhoudelijk verantwoordelijken en gespreksleiders.
  • Je leert: Hoe ontmoetingen en bijeenkomsten bijdragen aan succesvolle participatie. We laten je ontdekken hoe je sessies succesvol ontwerpt en modereert, op ieder moment binnen je participatie-traject.
Workshop Participatie 27
Workshop Participatie 58
Workshop Participatie 32
Workshop Participatie 89
Workshop Participatie 68
Workshop Participatie 15
Workshop Participatie 35
Participatie is pas participatie, als elke stem wordt gehoord
Een participatie-traject is pas effectief, als alles er mag zijn: de positieve dingen en de pijnpunten. De momenten dat het schuurt en de harmonie.
Het mag pas participatie heten, als er echte dialoog is; als alle belanghebbenden werkelijk mee mogen praten.

Wat gaan we doen?

Alle modellen en theorieën ten spijt; participatie is maatwerk. Er is geen standaard succesformule. Elk project, onderwerp, buurt, tijdstip en voorgeschiedenis vraagt een eigen aanpak. Bijna altijd staan ontmoetingen daarin centraal.
Je leert hoe je een groep mensen op een open en effectieve manier met elkaar van gedachten laat wisselen, hoe je alle inzichten & meningen boven tafel krijgt en hoe je een groep laat toewerken naar gezamenlijke conclusies en inzichten.
In een intensieve, praktische training ga je veel oefenen onder leiding van dagvoorzitters die grote ervaring hebben met juist dit soort bijeenkomsten.

Programma ontwerp Wat is het doel van de bijeenkomst? Hoe bouw je de bijeenkomst op? Wie komt er wanneer aan het woord? Welke info geef je op welk moment?

Werkvormen Welk format zet je in, op welk moment? Hoe kies je tussen een gesprek aan de spreekwoordelijke keukentafel of een massale oploop in de gymzaal. Een ronde interviews of een inloopbijeenkomst. We bespreken en oefenen tal van vormen om ontmoetingen in participatie succesvol te laten verlopen.

Gespreksleiding Wat is jouw rol als moderator? Hoe neem (en hou) je leiding? Hoe lees je de zaal en hoe ga je om met de voortdurende dynamiek binnen participatie-trajecten? En hoe blijf je radicaal neutraal?

Non-verbale communicatie Welke toon, tempo en stijl kies je? Wat straal jij uit: lichaamstaal, stemgebruik etc?

Theorie Hoewel dit een hele praktische workshop is over het ontwerpen en modereren van participatieve bijeenkomsten, kan een stuk theorie - bijvoorbeeld over de omgevingswet - niet ontbreken. Alles wat je doet wordt daar namelijk door beïnvloed.

Proces We nemen alle stappen in een participatieproces door en we kijken per stap wat dit betekent voor programma en gespreksleiding van bijeenkomsten. Vaak zijn het dezelfde aspecten die je scherp moet hebben, maar net zo regelmatig zijn er subtiele, maar belangrijke verschillen.

Dagvoorzitter Portret VIERKANT 37

De workshop wordt afwisselend gegeven Hans Etman, Marion van der Voort en Kjell Lutz. Zij worden al vele jaren beschouwd als participatie-experts.

Marion20 Rob Acket
Dagvoorzitter Portret VIERKANT 12

Workshop Participatie & Moderatie

Aanmelden of vragen
  • Een beter programma ontwerpen
  • Ruimte geven aan alle inzichten
  • Controle houden, zonder machtsvertoon
  • Met een gerust gevoel voor de zaal
Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.