Tengyart au E Pah Zj T40 unsplash Crazy eggs

Het afgelopen jaar leefden we in 'het nieuwe normaal'. Dat had veel nadelen, maar heeft ons ook veel geleerd. En hoewel we terug verlangen naar live podium en niet kunnen wachten tot we elkaar weer onbeperkt fysiek kunnen ontmoeten, is onze belangrijkste hartenwens: hoeven we alsjeblieft nooit meer terug naar 'het oude normaal'?

We weten allemaal dat live-bijeenkomsten onmisbaar zijn. Maar laten we nou niet doen, alsof onze professionele situatie voor Corona perfect was en laten we de bestaande meetings- en events niet romantiseren. Als we weer terug het podium op mogen, hebben we dé kans om het beter te doen dan voor Corona.
Graag zouden we een paar leerpunten ook op het podium in praktijk brengen.

Het kan leuker
Online waren we gedwongen om deelnemers bij de les te houden en Zoom-vermoeidheid te voorkomen. We bedachten afwisselende vormen, ontwierpen geweldige bijeenkomsten en daar mogen we trots op zijn.
Wij willen deze lijn graag doortrekken naar het podium. Laten we stoppen met het klakkeloos programmeren van een eindeloze rij sprekers en het kopiëren van uitgekauwde formats. Laten we de platgetreden paden verlaten en vanaf nu alleen nog maar verfrissende bijeenkomsten ontwerpen.
Wil je leren hoe, kijk dan eens naar onze workshop Interaction Design (level 1).

Het kan persoonlijker
Online moesten we harder werken om echt contact te maken met deelnemers. En dat heb je nodig om ze echt te betrekken bij de bijeenkomst. We leerden hoe we de eenzame kijkers konden laten voelen dat ze gezien en geliefd werden. We vonden wegen om een groep individuen op afstand te smeden tot een 'tijdelijke tribe'. Die waardevolle kennis nemen we graag mee naar het podium.
Dit is precies wat we onze cursisten leren, op het podium en online.

Het kan korter
Online hou je de concentratie minder lang vast en ben je (nog) minder lang productief. We stelden vast dat korter - en dan eventueel wat vaker - in veel gevallen beter werkt. Tegelijkertijd bleek ook dat lang en grondig niet altijd slecht is, als je daar maar bewust op ontwerpt.
Laten we keuzes bewust blijven maken!

Het kan verdiepender
Online hebben gesprekken pas zin, als iedereen mee doet; als het echt ergens over gaat en iedereen zich betrokken voelt. Dat gevoel willen we graag mee nemen naar het podium; zodat deelnemers ook echt deel nemen.
Speciaal daarvoor ontwierpen we aan het begin van de lockdown onze tool ConsensIQ. Zowel in de zaal als op het beeldscherm brengt ConsensIQ diepere dialoog en betere beslissingen.

Het kan effectiever
In heel veel gevallen bleken online bijeenkomsten heel veel beter te werken dan fysieke. Laten we niet in de valkuil trappen om bij terugkeer naar het podium de online events helemaal af te schrijven. Laten we blij zijn dat we er een hele mooie optie bij hebben in de mix. Laten we deels online blijven!

Het kan beter
De omschakeling naar online maakte nog maar eens extra duidelijk, hoe belangrijk een goed meeting design is. Het maken van hele bewuste keuzes maakt iedere bijeenkomst effectiever: bewuste keuzes in medium, doel, opbouw, werkvormen etc.
Wil je leren hoe, geef je dan op voor de workshop Interaction Design (level 2)


Jan-Jaap


Picture by Tengyart on Unsplash

Deel dit artikel op je favoriete social kanaal
Foto m e r dag 10 11 2011 124

Samen maken we de beste match

Wij kennen onze dagvoorzitters van haver tot gort. We snappen jouw behoefte. We helpen je graag bij je keuze.